Till förra sidan!Interpellation i Tidaholms Kommunfullmäktige:
Peter Friberg, Holmavägen 28, 522 91 Tidaholm 
e-mail
peter.friberg@moderat.se
mobil 070-533 68 23, bostad 0502-402 33, fax 0502-402 20

Klicka här för UTSKRIFT

Kommunal digital- och demokratiutveckling.

9 December 2005

INTERPELLATION I TIDAHOLMS KOMMUNFULLMÄKTIGE STÄLLD TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES ORDFÖRANDE BENGT KARLSSON, TILLIKA ORDFÖRANDE I TEAB, ANGÅENDE MÖJLIGA STRATEGIER FÖR KOMMUNAL DIGITAL- OCH DEMOKRATIUTVECKLING I TIDAHOLMS KOMMUN.


Vår kommun skickade för några år sedan ett antal personer till demokratidagarna i Östersund, vilket resulterade bla i att vi idag vår ”mingelstund”, allmänhetens frågestund och medborgarmotioner. Vidare har vi under senare år även genom Tidaholms Närradioförening fått fullmäktigesammanträden inspelade och utsända i närradion.

Det har även gått lite drygt ett år sedan beslutet om att bygga ut bredband till samtliga kommuninvånare, där tillgången till nätet idag verkligen utgör en demokratifråga för att ta till sig information och påverkansmöjligheter.

Våra fullmäktigemöten sker för närvarande oftast i Disponentvillan och ibland här i Bibliotekshusets stora sal, dock har ingen av dessa lokaler dataprojektor, dator eller Internetuppkoppling som standard och ingen av dem har inte heller någon naturlig inspelningsmöjlighet genom PA-systemet (mikrofon/högtalare).

Frågan är hur vi i fullmäktige vill utveckla den demokratiska tillgängligheten genom att utnyttja den digitala tekniken och våra kommunala lokaler. Utöver de uppräknade så finns även en stor sessionssal under Midgård som skulle kunna användas som Fullmäktigesal och sessionssal i största allmänhet, samt nyttja kommunhusets alla datamöjligheter, bla skulle vi kunna spela in fullmäktige både i ljud och bild med direktsändning på webben till alla som är uppkopplade med bredband. Det finns då även en möjlighet att gå in senare och ta det av den demokratiska arena som fullmäktige utgör.

Inledande frågeställningar:

  • Hur viktigt anser fullmäktige att bredbandsutveckling enligt tidigare beslut når ut till alla utan förseningar och hur vill man nyttja den digitala tekniken som Internet, hemsida med ljud- och filmfiler för att levandegöra den demokratiska processen?
  • Hur viktig anser man att besöks- och arbetsmiljön är för fullmäktige, nämnder och besökare, samt att lokaler som nyttjas är ändamålsenliga för syftet?
  • Anser fullmäktige att det bör tillsättas en demokratigrupp för att utreda/jobba med frågan om kommunal digital- och demokratiutveckling?

Tidaholm 2005-12-09

Peter Friberg (m)